Finnországi horgásztúrák - 2024

Csend, víz és zöldellő erdők ameddig a szem ellát... Kelet-Európai embernek elképzelhetetlenül érintetlen, igazi vad természet. Az jöjjön ide horgászi aki a természet igazi, kendőzetlenül vad arcát keresi... Itt minden mesterkéletlenül egyenes. A sötét vizek hatalmas csukákat rejtenek, amelyek ritkán látott vehemenciával vetik magukat a csalidra, ha elvétik elsőre, jönnek másodjára is. Még nem félik az embert... Nincsen nagy nyomás a vizeken, napokig úgy ellehetsz, hogy nem találkozol más emberrel sem, nemhogy horgásszal... A csukák hihetetlenül vadak és erősek, nem kell nagy helyeket bejárni csónakkal, mindenütt ott vannak, és éhesen lesik a zsákmányt.

Finnország horgász szemmel

Finnország, mint a világ legnagyobb édesvízkészletével rendelkező ország rengeteg lehetőséget kínál a sporthorgászoknak. Finnország területnék több mint 10%-át víz borítja, így könnyű jó horgászhelyeket találni akár közel a városokhoz, vagy a messzi vad vizeken keressük is őket.
Finnországban 187.888 tó található, a finn tóvidék Európa legnagyobb háborítatlan tórendszere, amihez még 1.100 km partvidék tartozik a Balti tengeren, több tízezer szigettel, valamint 647 folyó, összesen 25.000 km hosszúságban… Kívánhatnak ennél többet a horgászok?

A horgászok nyilvánvalóan azt is szeretnék, ha ezek a vizek halakkal legyenek teli. Szerencsére a legvadabb horgász-vágyaik is valóra válhatnak itt. Amellett, hogy rengeteg hal él ezekben a végtelennek tűnő, tiszta vizekben, az érintetlen finn táj lélegzetelállítóan gyönyörű. Ellentétben a világ más részeire jellemző zsúfolt horgászterületekkel, Finnország teret, rengeteg helyett és csendet kínál. Itt mindenki a saját békéjében horgászhat, szemtől-szembe a természettel.

A sporthorgászok Finnországban a leggyakrabban csukára, süllőre és sügérre horgásznak. Csuka és sügér jórészt mindenütt megtalálható, Finnországban szinte bárhol esélye van méter pluszos csukát fogni, rengeteg van belőlük. A legjobb süllős vizek dél-, és közép Finnországban vannak, valamint a deli partvidéken. Lazac, pisztráng, pér állomány is jelentős, ezekre a fajokra is lehet horgászni.

Finnország olyan csodálatos vizeknek ad otthont, amelyek egyaránt kitűnő lehetőségeket biztosítanak a pergető-, legyező-, és a trolling horgászoknak is. A nyílt-vizes horgászszezon április végétől november vége-, december elejéig tart. Télen a vizeket borító kemény jégpáncél viszont a léki horgászatot teszi lehetővé.

Ugyanolyan könnyen tud horgászni a városok közelében, mint a távoli tavakon a messzi vadonban, köszönhetően a jó összeköttetéseknek és az elérhető árú horgászengedélyeknek. Kiváló minőségű vízparti nyaralok, faházak és egyéb szálláshelyek várják az idelátogató horgászokat, biztos bázist kínálva az aktív és független horgásztúrához, vagy akár családi nyaraláshoz is. Ha a lehető legkönnyebben és leggyorsabban szeretné megismerni a környéken lévő legjobb horgászhelyeket, akkor forduljon helyi horgászvezetőhöz már az első napon. Gyakorlatilag bárhol Finnországban találhat tapasztalt, jó helyi ismeretekkel rendelkező horgásztúra vezetőt.
A rengeteg víznek köszönhetően a horgászat és a halászat gyakorlatilag mindig is a finn életforma szerves részét képezte, jelentős hagyományokkal rendelkeznek.

Horgász szezon

Csuka: 15.05. – 30.11.

Sügér: 1.06. - 30.11.

Süllő: 10.06. – 15.09.

Lazac: 13.05. – 10.06. és 1.09. – 30.11.

Horgászengedély

Ha 18 és 64 éves kor között van, akkor meg kell vásárolnia a horgászengedélyt. Ez az engedély Finnország szinte valamennyi vizére érvényes (kivéve a különleges horgászterületeket, folyókat stb.). Az engedély egy horgászbot / személy érvényes.
A horgászengedély személyre szól és a horgászat megkezdése előtt meg kell vásárolni. A horgásznak, ha a hatóságok ezt kérik, akkor be kell mutatniuk a befizetést igazoló dokumentumot. Ez lehet nyugta, horgász kártya, vagy banki nyilatkozat. A horgászokat kísérő, de nem horgászó személyek nem kötelesek horgászengedélyt váltani.

Szállás

Közvetlenül a tó partján álló nyaralóban, vagy gerendaházban lakni minden horgász álma. Itt Finnországban ezek az álmok valóra válhatnak. Élvezheti az idilli környezetet, a vadon csendjét, a remek horgászvizek közvetlen közelségét úgy, hogy ilyen-, a tó partján álló gerendaházat, nyaralót bérel. A csónakja 24-ból 24 órán a rendelkezésére áll, nyáron akár 24-ból 24 órát horgászhat, a nap itt nem nyugszik le, csak “körbemegy” a horizonton…


Szálláslehetőségek szélles választéka áll a rendelkezésére. Bérelhet önálló nyaralót, csónakkal, akár külön szigettel is, de megszállhat farmokon, szállodákban vagy kempingekben. A messzi vadonban levő legtávolabbi horgászhelyekre látogató horgászok sátrakban szoktak táborozni…
Annak ellenére, hogy Finnország ezen eldugott részére nem jellemző a tömegturizmus, a nyaralókra, gerendaházakra viszont nyáron nagy az igény. Főleg júniusban, amikor a finnek nyaralnak, vagy augusztusban amikor a nyugat-európaiak látogatnak ide, meglehetősen nehéz szabad szálláslehetőséget kapni. Ezért érdemes előzetesen foglalni. Szálláshelyet könnyebb tavasszal, ősszel vagy télen találni, ezekben az időszakokban gyakran olcsóbb is.

Milyen költségekkel kell számolni:

   Repülőjegy (kb. 200-300 EUR). Minél hamarabb döntesz, annál olcsóbban vásárolhatod meg a repülőjegyedet.
   Transzfer Helsinkiből a horgászhelyekre: tömegközlekedéssel is megoldható, de valószínűleg Helsinkiben az autóbérlés a jobb megoldás (kb. 300-500 EUR autótípustól függően), figyelembe véve, hogy az autó nagyon hasznos az expedíció során is (még be kell vásárolni, ételért, italért, üzemanyagért kell menni, stb.). Ne feledd, hogy a vadonban lesztek, és minden viszonylag messze van (10-50 km, attól függően, hogy a bérelt gerendaház hol található a legközelebbi bevásárlóhelyhez képest).
   Szállás: vízparti gerendaházban, helytől, felszereltségtől, stb. függően a bérleti díj egy hétre 600-700 EUR (kis gerendaházak, 2-3 fős), 1000-2000 EUR (6-8 fős nyaralók) között mozog. Igény szerint kisebb szállodákat is tudunk ajánlani, ahol étkezést is megoldható.
   Csónakok: általában a kisebb, evezős csónakok bérleti díját a gerendaházak bérleti díja tartalmazza. Ha robbanómotoros-, (20-40 LE), digitális térképpel, szonárral, GPS-szel, villanymotorral, Live Scope-al, stb. felszerelt csónakokat szeretnél, jelezned kell, meg tudjuk oldani. Ezeknek a csónakoknak a bérleti díja egy hétre 550-1000 EUR között mozog, a felszereltségétől függően. A hajókra általában 500-100 EUR garancia is felszámításra kerül, amit a hajók sértetlen visszaadása után kapsz vissza.


   Horgászfelszerelés: javasoljuk, hogy vidd magaddal a horgászfelszerelésedet (kb. 80 EUR/ felszerelés (Lufthansa), amely egy bazoka csőből áll a botoknak és egy táskát a többi felszereléshez - ez többnyire 2-3 főre elegendő), de a kérésre horgászfelszerelést is biztosítunk (kb. 100 EUR). Ha komolyan veszed a horgászatot, akkor a saját felszereléseddel a legjobb horgászni ezt mi úgy gondoljuk, a döntés viszont a tied.
Horgászengedély - 20 EUR/fő/hét

Az expedíció költsége leginkább a csapat létszámától függ. Ideális esetben 4-6 fős csapatok kerülnek a legkevesebbe. Nem mindegy, hányan osztják szét az autó, a gerendaház és a hajók bérleti díját. Ahogy itthon is, itt a legkényelmesebben 2-3 ember horgászik egy csónakból, így ezt is figyelembe kell venni.

A fenti árak tájékoztató jellegűek. Konkrét ajánlatot csak akkor tudunk adni, ha ismerjük a az elvárásokat, a csapat létszámát, az igényeket (a fentiek szerint), stb.
A gyakorlatban ez úgy működik, hogy megmondjátok hányan, mikor, hova (tavak, arhipelago, Lapföld, stb) szeretnétek menni, mik az elvárások a szállás, csónak, horgászvezető, stb téren és mi küldünk egy személyre szabott ajánlatot.

További információért keress bátran a sandor@goforbigpike.com e-mail címen.

A tavaszi csuka horgászatról és az általunk használt csalikról itt olvashat bővebben.
Korábban szervezett horgásztúrákról beszámolót itt olvashattok.
Iratkozzon fel hírlevelünkre! Feliratkozom
A kosár tartalma
Empty cart icon
A kosarad üres
Részösszeg: HUF
A szállítási díj és a kedvezményes kód a rendelési űrlapnál lesz kiszámítva
Rendelés leadása
Válassz nyelvet
Kedvencek
nowishlist
Adatvédelmi tájékoztató Általános szerződési feltételek Pénzvisszatérítési eljárás