A méret a lényeg? És még mi?

Ha ezt az írást olvasod, akkor több mint valószínű, hogy te magad is sporthorgász vagy. Ebben az esetben te is időhiányban szenvedsz, neked sem jut elég idő a horgászatra. Legalábbis nem annyi, mint amennyit szeretnél. Feltehetően elfoglalt ember vagy, aki jó előre „befoglalja” a naptárába azt a hetet, nyújtott hétvégét, amit a kedvenc sportjának kíván szentelni.

Nagyon nem mindegy, hogy töltjük ezeket a napokat a vízparton. Amit megtehetünk az az, hogy maximalizálni próbáljuk a fogási esélyeinket. Ha lehet, akkor megpróbáljuk figyelembe venni a solunáris naptárat, tájékozódunk a várható időjárásról, vízállásról. Rendbe rakjuk, előkészítjük a felszerelést, beszerezzük a szükséges engedélyeket, lefoglaljuk idejében a szálláshelyet, csónakot, stb., szóval mindent megteszünk annak érdekében, hogy minél többet hozzunk ki a következő horgászatunkból.

Tudom, hiszen szenvedélyes horgász vagyok magam is, még jóformán haza sem értem a horgászatból, már alig várom, hogy újra a vízközelbe lehessek. Nincsen az a legkényelmesebb fotel, autóülés, amelyet elcserélnénk a csónak kemény deszkájával… Az igazi szabadság akkor kezdődik, amikor akkurátusan mindent elhelyezel a csónakban, vagy a kajakban, még egyszer mindent végiggondolsz, leellenőrizel, majd berántod a csónakmotort, vagy evezőt ragadsz..

Több mint 25 éve járom a Duna Deltát és a környező országok legjobb horgászvizeit, keresve, kutatva a nagy csukákat. Az első méter pluszos csukámat 21 éve, 1997 augusztus végén fogtam az Olt egyik holtágában. Azóta sok víz lefolyt a Dunán és rengeteg csukát akasztottam, de ahogy telt, múlt az idő, egyre kevésbé a mennyiség, sokkal inkább a csukák mérete kezdett érdekelni: a nagy csukák megszállott keresője lettem. Így jutottunk el egy pár éve a méretes csukáiról méltán híres Svédországba, ahol megdöbbenve tapasztaltuk, hogy valami egészen másképpen horgásznak ott, mint itthon nálunk. Hitetlenkedve szemléltük a svéd horgászokat, ahogyan hatalmas gumihalakkal, araszos wobblerekkel dobálnak, multis szerkókkal. Elsősorban a csalik mérete döbbentet meg. Amikor mi is horgászni kezdtünk az itthon jól bevált felszereléssel és csalikkal, nos, a csukák ott voltak, ahol lenniük kellet az itthoni tapasztalatok alapján, fogtunk is rendesen, de az átlag méret nem volt ott sem nagyobb, mint itthon. Néha jött ott is egy-egy jobb csuka, de semmi különös. Eleinte nem értettük, hogy miért nem jönnek nekünk is az igazán nagyok, talán valamit nem jól csinálunk…

Image 37

Figyeltünk, kérdeztünk, próbálkoztunk, befizettünk egy vezetett horgászatra is, egyszóval: tanultunk. Azzal az érzéssel mentünk ki, hogy tudunk csukázni… Tudtunk is, nem azzal volt a gond, de először le kellet győznünk saját magunkat, túl kellett lépni a korábbi berögzüléseken, meggyőződéseinken és el kellet fogadni, hogy lehet másképpen is csukát fogni, mint ahogy mi azt addig gondoltuk. Az itthoni horgásztapasztalatok jó alapnak bizonyultak, aránylag hamar elkaptuk a lényeget és kitapasztaltuk a nagy gumihalak, a nagy jerk-, taill-, és hibrid műcsalik titkát. És elkezdtünk fogni. És egyre nagyobbakat.

Eleinte nem ment könnyen… Az első és egyben a legnagyobb akadály mi magunk voltunk. A lelkünk mélyén még mindig kételkedtünk az új szerzeményeink fogósságába. Akkora műcsalikkal dobáltunk, amekkora halakat itthon sokan fogni szeretnének, kifilézni és hazavinni. Azt kellet megtanulnunk először, hogy bízzunk meg ezekben a hatalmas csalikban és legyünk kitartóak… Gyakran fogat összeszorítva fogadkoztunk, hogy akkor még dobok tízet ezzel a Svarzonker McRubberrel majd teszek egy Slidert - biztos, ami biztos… És egyszer csak bekövette a Big McRubbert egy hatalmas csuka, akkora, hogy remegni kezdett a kezem-lábam… Józsi, láttad ezt? De Józsi nem látta, mert ő maga is megkövülten meredt egy hihetetlen nagy árnyékra, amely lomhán bekövette a legújabb Jenza wobblerét. Néztük egymásra és nem akartuk elhinni…

Image 6

Ott voltunk ahol kellett, akkor, amikor kellett, azzal horgásztunk, amivel kellet, már csak az volt a nagy kérdés, hogy mikor szánja rá magát egy idős csukahölgy a végzetes támadásra. Aztán annak is eljött az ideje…

Rá kellett jönnünk, hogy a csalik mérete számít, de ez még nem minden… számít az, hogyan vezeted, de az sem mindegy, hogy ki gyártotta. Szép kidolgozás, jó egyensúly, jó veretés a vízben… ki kellet tapasztalnunk, hogy melyikek a legfogósabb csalik, de szerencsénkre kaptunk tanácsokat, tippeket is.

Fontos a megfelelő horgászfelszerelés is, eleinte nem akartuk elhinni, de rá kellet jönnünk, hogy a meglévő spinning felszerelésünk nem alkalmas a gyakran több mint 100 g súlyú műcsalikhoz. Nem véletlen, hogy az északi horgászok többsége két horgászbotot tart a keze ügyében, egy peremfutós orsóval szerelt spinning szerkót a könnyebb pergetéshez, valamint egy-, a nehezebb csalikhoz jobban illő multiplikátoros orsóval ellátott casting horgászbotot. Külön meg kellett tanulnunk a multis szerkóval horgászni, de ez elégé hamar ment. Dobni egy kicsit macerásabb, mint a peremfutós orsóval, de használata rengeteg előnnyel jár, amiért megéri a fáradságot.

A lokalizáció, a csukák megtalálása pont olyan fontos ott is mind itthon, megtanultuk: ha nincs helyismereted, vagy egy jó fülesed, legalább legyen radarod/térképed, így sok időt tudsz megspórolni, kevesebb a keresgélés, az üresjárat. Ez a téma megér egy bővebb kifejtés, úgyhogy később még visszatérek rá.

Az elmúlt években - elsősorban Svédországban, de Finnországban, Kanadában és a SUA-ban is - a csukahorgászat ugrásszerű fejlődésen megy át, valami olyasmi történik most, mint a pontyhorgászatban a bojli-forradalom idején. Izgalmas dolog részese lenni ennek a fejlődésnek, megújulásnak.

Image 4

A svéd horgásztúrák között arra voltunk kíváncsiak, hogy az ott szerzet tapasztalatok mennyire fognak működni itthon, a mi vizeinken. Itthon először sokan megmosolyogták a nagy csalikat, az erős multis botot és orsót. Viszont a gyakorlat minket igazolt: igaz, hogy darabra kevesebbet fogtunk, de a megfogott halak átlagmérete sokkal nagyobb volt és kezdtek jönni 80 cm fölötti csukák is. Például tavaly novemberben, a Duna Deltában, addig, ameddig a másik csónakban lévő barátaink 20-22 db csukát fogtak a régebben jól bevált csalikkal, főleg Sliderrel és 13-16 g-os kanalakkal (a legnagyobb csukájuk 2 kg-os példány volt), addig mi fogtunk 11 db csukát, de abból három 80 cm fölötti volt, 4 kg fölöttiek, a kisebbek is kiló pluszosok voltak. Nekünk akkor, s ott a Flatnose Shad a Transparent Trout színben, valamint a Fatnose Motorpike volt a nyerő. Érdekes: egy hónappal korábban, október végén viszont nem a lapátfarkú (Paddletail)-, hanem a curly tail csalikat szerették jobban. Akkor a Svartzonker McTail V2 volt a nyerő – de ez egy másik történet.

A lényeg: a nagy csalikat elkapják a kisebb csukák is, de a nagy és óvatos csukamatuzsálemek nagyobb valószínűséggel mozdulnak rá a nagyobb zsákmányra, mint a kisebb halakra. A természet törvénye, hogy a táplálékhal elkapására fordított energia nem lehet több mint amennyi a megfogott csalihalból nyerhető. Magyarán: a nagy csukáknak – ha csak nem akarnak éhen halni - az igen kicsi halakra/csalikra nem éri meg rámozdulni. A nagy csukák óvatosak, egyébképpen is nehéz becsapni őket. Kicsi csalival szinte lehetetlen kapásra bírni őket, csak nagyon kivételes esetben - mikor igencsak kevés a táplálékhal - mozdulnak rá az apró halakra. Nagy hal, nagy test, sok táplálékra is van szüksége, de körültekintő és óvatos – ezért is nőt meg ekkorára. Sok horgásznak az az érzése, hogy nincsenek is nagy csukák… Pedig ott vannak, és figyelnek… Valóban nem könnyű megfogni őket, de nem is lehetetlen. Claes „Svartzonker” Claesson szerint három dolog kell hozzá: humorérzék, gyakori és hosszú dobások, valamint az a képesség, hogy úgy gondolkozzunk, mint a csukák.

Aki meg akarja fogni a méter pluszos Nagy Csukát, annak kitartónak kell lennie addig, ameddig minden összeáll: jó helyen vagy jó időben és éppen akkor megfelelő csalit vezeted, pont úgy, ahogy kell, de minden egyéb is tökéletes: a bot, az orsó, a zsinór, az előke – szóval minden. Annyira erős a felszerelés, amennyire a leggyengébb láncszeme az – ezért figyelni kell a részletekre is.

De végül ezekről a Nagy Csukákról fogsz mesélni az unokáidnak és nem a sok 42 cm-es példányról…
Iratkozzon fel hírlevelünkre! Feliratkozom
A kosár tartalma
Empty cart icon
A kosarad üres
Részösszeg: HUF
A szállítási díj és a kedvezményes kód a rendelési űrlapnál lesz kiszámítva
Rendelés leadása
Válassz nyelvet
Kedvencek
nowishlist
Adatvédelmi tájékoztató Általános szerződési feltételek Pénzvisszatérítési eljárás