Peremfutós, vagy multiplikátoros horgászfelszerelést használjunk?

Horgászorsókban a kínálat hatalmas, nagyon gyorsan fejlődnek és egyre jobb minőségű orsók érhetőek el, de lapvetően két nagy kategóriába sorolhatjuk őket: peremfutós, vagy spinning-, valamint multiplikátoros vagy casting (baitcasting) orsók. Mindkét fajtának megvannak az előnyei és a hátrányai.

A peremfutós, vagy spinning orsók: könnyű használni őket, a kezdő horgászok is nagyon hamar el tudják sajátítani a használatát. Az orsó a bot alatt van, csak fel kell emelni a felkapókart, újjal megtartani a zsinórt és máris lehet dobni. Miután a csali vizet ért, fordítsunk egyet a hajtókaron az óramutató járásával megegyező irányba és máris visszakattan a felkapókar a helyére és lehet bevontatni a csalit.

Image 123

A spinning orsók hatékonyak kisebb műcsalikat használatánál,a dobás távolsága függ a dobás erősségétől is. A zsinór könnyedén fut le a dobról, nem lassítja azt fékrendszer, ezért a könnyű műcsalikat is aránylag messze el lehet dobni vele. Az is jó dolog, hogy nem kell aggódni a gubancok, „madárfészkek” miatt, „parókát” ritkábban dobunk.
A horgászorsók másik nagy családja a multiplikátoros, vagy casting orsók.

Image 40

Ezek az orsókat horgászbot felső felére fogják fel, a gyűrűk a boton felfele fognak állni. Nagyon pontos dobásokat tesznek lehetővé, annak ellenére, hogy a zsinórnak a fékrendszer ellenállást is le kell küzdenie. Komplex fékrendszerekkel (mágneses, centrifugális, tengelyfék) vannak szerelve a dobás technikája, a dobósúly szerint kell beállítani őket. A dobástechnika elsajátítása több időt és türelmet igényel,a fentebb említett dobó-fékeket is be kell állítani a műcsali súlyának a függvényében és az elején nagyobb eséllyel dobunk „parókát”, vagy „madárfészket”.

Image 33

Mindezek dacára a multiplikátoros orsókkal a nehezebb csalikat, messzebbre és pontosabban tudjuk eldobni, mert a dobról a zsinór egyesen pörög le és nem végez körkörös mozgás mint a peremfutós orsók esetében. Ki kell lépnünk a komfortzónánkból és időt kell szánni arra, hogy megtanuljuk a multiplikátoros orsó használatát, viszont amikor már jól begyakoroltuk akkor sokkal pontosabbakat és hosszabbakat tudunk vele dobni mint a peremfutós orsókkal. Mindannyian tudjuk, hogy a siker, vagy kudarc közötti különbséget gyakran pontosan ez dönti el, hogy ki dob messzebbre és pontosabban... Néha az az 1-2 méter is sokat számít, gyakran az teszi a különbséget, hogy ki tudja minél pontosabban a nádfal elé ejteni a csaliját az ott leselkedő csuka orra elé...
Összefoglalva: a peremfutós-, az-az a spinning orsók sokoldalúbbak, könnyebb a használatuk, ritkábban dobunk "parókát", a könnyebb csalikat messzebb lehet eldobni. Hátrányuk, hogy csavarják a zsinórt és nem bírják sokáig a nagy csalik súlya jelentette igénybevételt. Alkalmas a kisebb csalikhoz, könnyű pergetéshez, vékonyabb zsinórhoz, UL finesz technikákhoz. Figyeljük meg, hogy a pontyozó horgászok milyen nagy orsókkal dobják be a hasonlóan nehéz 100 - 150 g súlyú végszereléküket. Nem mindegy az orsó súlya sem, pláne, ha egész nap dobálni kell vele. A pontyozó horgászok a nagy, nehéz orsóval naponta jó, ha dobnak 20-30-at, annyi, amennyit egy pergetőhorgász egy fél óra alatt... És ekkor még nem beszéltünk a nehéz végszerelék és az erős-, fonott zsinór jelentette veszélyről: ha nem vigyázunk a zsinór nagyon csúnyán el tudja vágni az ujjunkat. A pontyhorgászok többnyire speciális ujjvédőt használnak, hogy dobáskor megvédjék a zsinórt tartó ujjukat.

Image 39

A multiplikátoros orsó nem csavarja a zsinórt, erős a fékrendszere, a nagyobb halak hosszabb ideig tartó fárasztásához tervezték. Hátránya, hogy meg kell tanulni dobni vele, az első időszakban gyakoriak lehetnek a "parókák". Egyértelműen a nehezebb csalikkal, vastagabb zsinórral, nagytestű halak horgászatához a legalkalmasabb. A casting orsók többnyire drágábbak, erősebbek, tartósabbak, de meg kell tanulni a használatukat, kezdőknek nem ajánlott.
A botok közötti különbségek: a spinning bot első gyűrűje nagyobb és messzebb van az orsótól, azért, hogy minél kevésbé fékezze a dobról lepergő zsinór futását, a multis botok kisebb zsinórvezető gyűrűkkel vannak szerelve, ezeket igyekeznek minél közelebb tenni a bothoz, ezzel is növelve a horgászbot érzékenységét. Az a cél, hogy minél jobban lehessen érezni még a legóvatosabb kapásokat is. A multis botok alsó felén többnyire egy ravasz is található, a biztosabb fogás érdekében.
Mindkét combónak megvan a maga rendeltetése,létjogosultsága, mindenki maga dönti el, hogy mivel szeret horgászni. Nem véletlen, hogy sok neves csukahorgász többnyire két botot tart a keze ügyében: egy peremfutós orsóval szerelt pergető botot a kisebb csalikkal történő könnyű pergetéshez és egy multis felszerelést a nehezebb műcsaliknak, a nagyhalas pergetéshez.
Iratkozzon fel hírlevelünkre! Feliratkozom
A kosár tartalma
Empty cart icon
A kosarad üres
Részösszeg: HUF
A szállítási díj és a kedvezményes kód a rendelési űrlapnál lesz kiszámítva
Rendelés leadása
Válassz nyelvet
Kedvencek
nowishlist
Adatvédelmi tájékoztató Általános szerződési feltételek Pénzvisszatérítési eljárás