A "kisöböl" nagy csukái - horgászkalandok Finnországban

Kedves Kolléga! Bár sosem írtunk blog bejegyzést, megkíséreljük!
Mindketten régóta, már gyerekkorunk óta horgászunk.. ne izguljatok, azért nem kerülnek évtizedek a beszámolóba :)

A pergetés szerelmeseiként, pár éve Európa északibb vizein is próbálkozunk. Eddig főként Svédországban, hisz gyerekkorunkban legendákat hallottunk erről a csukaparadicsomról. Pjo Barátom pedig abban a szerencsés horgászhelyzetben volt, hogy fiatalabb korában (mert most ugye már öreg.. :D) pár évet eltöltött Svédiában, s ebből a pár évből jó pár napot csónakban! :) Lényeg a lényeg, Svédország gyönyörű! Rengeteg csukát fogtunk bakkvízben. Az átlag méret 1-2 nagytól eltekintve 2-2,5kg 65-80cm. A jobb napok, ideális körülményekkel: szél, felhős égbolt stb.. ahogy a nagy pecás-könyvekben meg van írva, hoztak pár 90cm feletti példányt is. Az álom 100cm-t a kb 6-7. utazás alkalmával láttuk.. fényképen.. Minden túra (4-7 napos) több, mint 60 halat eredményezett. Szuper élmény volt mindig, de őszintén... minden csukahorgász a méter feletti monsterről álmodik. Minden estét videók elemezgetésével, biológusok doktori munkáinak bújásával töltöttünk, hogy a halak feltételezett viselkedése alapján álmunk megvalósítsuk! Próbáltuk megfejteni a nagyobb, bölcsebb, tapasztaltabb példányok habitusait. Milyen mélyen? Milyen időben, milyen színnel? Jerkbait? Kanál? Gumi? Hybrid csalik? Rengeteg kérdés, amit a 70 éves 69 éve horgászók is csak + - tudnak megválaszolni. Van persze néhány főbb tanács, amit érdemes megfogadni és csak akkor a szebb hölgyekre várni, mikor minden ideális. De ne szaladjunk ennyire előre.. Új utat tervezgettünk idén, munkám miatt sajna viszonylag későn, Svédországhoz képest későn.. (májusban). Pjo Barát felvette a kapcsolatot Sándorral, ha megengedi Uram akkor én maradok a Sanyi megnevezésnél :) valahogy mindig ez jött a számra, mikor Rólad beszélgettünk. Tuti egész héten csuklottál..:D A választás, jóvoltodból Finnországra esett. Köszönjük Sanyi, köszönjük Go for big pike! A reptéren gyorsan kerestünk valami elemózsiát és neki is vágtunk az 5 órás autóútnak Helsinkiből. Mikor odaértünk a Mökkihez (a finn parti házikó) nem jutottunk szóhoz... Szerintem ezen az estén mondtuk életünkben legtöbbször egy órán belül a beautiful angol szót. Lenyűgöző volt látni, hogy a víztől kb 5 méterre fogunk aludni, körülöttünk pedig csak a természet! Grillezés és Finnlandia (értsd: Vodka)!!

Image 132

Megterveztük hogy kb merre megyünk másnap a vízen és kiválasztottuk kedvenc csaliinkat a go for big pike jóvoltából. Másnap amíg délelőtt vártuk a motorcsónakot neki is álltunk a vallatásnak a partról.

Image 205

Én persze el is vesztettem az általunk csak (elnézést a kifejezésért) sellőbasztatónak nevezett remek Westin Hypo teez Buzz'n blade csali egyikét. Egy kecses kis csali, leginkább egy gumihal-spinnerbait hybrid ami óriási kapásokat hozott a korábbi években. Miután megkaptuk szuper csónakunkat Uro, a helyi horgász/halász jóvoltából inkább a nagy 20-30cm közötti könnyebb gumikat erőltettük a sekélyebb kb 90cm- 1,20as víz miatt.

Image 70

Ebben a mélységben jöttek az első rávágások... halat viszont nem húztunk ki.. Kisebb 1-2 kg-os "krokodilokat" fogtunk kisebb csalikkal, mikor már halszagú kézért remegtünk...

Image 139

Aztán az esti tanácskozás közben Sándor tippjei alapján újra a meglehetősen nagy gumihalak kerültek a botokra. Nagy csali nagy csuka jeligével. Másnap az egyre melegedő vízben (10C° körül) újra csak a kisebb példányok voltak aktívabbak. Sok utánaolvasás után annyit módosítottunk még a horgásztechnikánkon, hogy igyekeztünk nagyon lassan vezetni a csalit. Hisz a furfangosabb nagy csukák Sanyi blogbejegyzésében leírva, és több vízalatti YouTube felvételen is csak követték, vizsgálgatták a műhalakat és csak a minimál energiával felfalhatóakat támadták meg. Továbbá azt figyeltük meg, hogy a ragyogó napsütés miatt inkább kora reggel és sötétedés előtt volták aktívabbak célhalaink.
Az általunk "kisöbölnek" nevezett töklevéllel, ritkás nádasokkal taglalt 1m-es víz felé vettük az irányt azon a szerda reggelen. Olyan 9-10 óra magasságában BUMMMMMM!!! Egy óriási loccsanás zavarta meg egy szűk nádutcácska lakóinak nyugalmát! Hatalmas koppanás a boton, és mosoly az arcon. Megvan!! Ahogy húztam a halat az pedig szépen jött a csónak fele azt gondoltam, hogy egy szebb 3-4kg-os csukesz landol lassan egy fotó erejéig a kezemben. Ekkor azonban megindult a fék, ami a növényzet miatt valamivel erősebbre volt állítva... Amikor az első burványok után a csónak mellett elsuhant egy U-Boot nagyságú árnyék kicsit beremegett a lábam, lepergett az életem a szemem előtt, láttam a fehér fényt az alagútban, minden amit csak el tudtok képzelni átfutott a fejemben. Csak el ne veszítsem, életem csukája, csak le ne akadjon !! Óvatos fárasztás után Gergő egy lipgrippel kiemelte (mivel annyira be voltam szarva, hogy elmegy :D) majd átadta a 108 cm-es idősebb hölgyet a karjaimba. Elnézést kell kérnem feleségemtől, de ilyen rendez-vous -om még nem volt :D Csodás minta, szép egészséges már leívott test. Óriási pillanat !

Image 140

Mivel innentől fogva a napomnak semmi más célja nem volt, szurkolással töltöttem a legtöbb időt a csónakban. Kb. 100 méterrel arrébb hatalmas koppanással jött a csuka Gergőnek ! Hasonló burvány, hasonló méretek ! 99cm !!

Image 148

Óriási élmény ! Ezen a napon Gergő egy dobása után egy nádon keresztül vezette Mike the pike (Westin) zsinórját, és bevontatása közben kiemelkedett a vízből. Mikor a farka kezdett visszaérni a hullámokhoz, csatt :D egy csuka szabadította meg szegényt a repülés szenvedéseitől ! Agresszív kis 3-as volt Ő. A hét további szakaszában még volt egy bottörés, és rajtunk kívül még láttunk egy egész sereg, azaz 1db horgászcsónakot. Száz szónak is egy a vége, nagyon köszönjük tippjeid Sándor és Go for big pike ! Nagyon várjuk következő Finn túránkat, és a jobbnál jobb csalijaitokat ! Reméljük legkésőbb októberben újabb bejegyzéssel jelentkezhetünk jóvoltotokból !

Szép napot és hatalmas koppanásokat mindenkinek!

Dr. Avas Ádám és Dr. Turén Gergely

Image 165

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Feliratkozom
A kosár tartalma
Empty cart icon
A kosarad üres
Részösszeg: HUF
A szállítási díj és a kedvezményes kód a rendelési űrlapnál lesz kiszámítva
Rendelés leadása
Válassz nyelvet
Kedvencek
nowishlist
Adatvédelmi tájékoztató Általános szerződési feltételek Pénzvisszatérítési eljárás