Saimaa tórendszer, Finnország - nagy csukák nyomában a messzi vadonban

A Saimaa tó - a legnagyobb, legszebb tó Finnországban. Vízi labirintus az északi vadonban.

Végtelen útvesztő, labirintus a szigetek között a távoli vadonban – ez a Saimaa tórendszer. Kontinentális lazacok üldözik a zsákmányt a szélesebb tavak közepén és a mélyebb részeken, míg a sekélyebb öblökben, a sziklák között és partközelben a csuka az úr. Szép számmal akad itt pisztráng, süllő és sügér is. A végtelen erdőségek rénszarvast, farkast, hiúzt rejtenek, a csendet csak a hollók károgása és vizímadarak szárnysuhogása töri meg néha... A háborítatlan csendben a gyűrűs-, édesvízi fóka emeli ki fejét a vízből.

Csend, víz és zöldellő erdők ameddig a szem ellát... A Saimaa tórendszer a finn természet talán legértékesebb gyöngyszeme. Kelet-Európai embernek elképzelhetetlenül érintetlen, igazi vad természet. Az jöjjön ide horgászi aki a természet igazi, kendőzetlenűl vad arcát keresi... Itt minden mesterkéletlenül egyenes. A sötét vizek hatalmas csukákat rejtenek, amelyek ritkán látott vehemenciával vetik magukat a csalidra, ha elvétik elsőre, jönnek másodjára is. Még nem félik az embert... Nincsen nagy nyomás a vizeken, napokig úgy ellehetsz, hogy nem találkozol más emberrel sem, nemhogy horgásszal... A csukák hihetetlenül vadak és erősek, nem kell nagy helyeket bejárni csónakkal, mindenütt ott vannak, és éhesen lesik a zsákmányt.

Finnország

Finnország, mint a világ legnagyobb édesvízkészletével rendelkező ország rengeteg lehetőséget kínál a sporthorgászoknak. Finnország területnék több mint 10%-át víz borítja, így könnyű jó horgászhelyeket találni akár közel a városokhoz, vagy a messzi vad vizeken keressük is őket.
Finnországban 187.888 tó található, a finn tóvidék Európa legnagyobb háborítatlan tórendszere, amihez még 1.100 km partvidék tartozik a Balti tengeren, több tízezer szigettel, valamint 647 folyó, összesen 25.000 km hosszúságban… Kívánhatnak ennél többet a horgászok?

Image 24

Természetesen igen. A horgászok nyilvánvalóan azt is szeretnék, ha ezek a vizek halakkal legyenek teli. Szerencsére a legvadabb horgász-vágyaik is valóra válhatnak itt. Amellett, hogy rengeteg hal él ezekben a végtelennek tűnő, tiszta vizekben, az érintetlen finn táj lélegzetelállítóan gyönyörű. Ellentétben a világ más részeire jellemző zsúfolt horgászterületekkel, Finnország teret, rengeteg helyett és csendet kínál. Itt mindenki a saját békéjében horgászhat, szemtől-szembe a természettel.

A sporthorgászok Finnországban a leggyakrabban csukára, süllőre és sügérre horgásznak. Csuka és sügér jórészt mindenütt megtalálható, Finnországban szinte bárhol esélye van méter pluszos csukát fogni, rengeteg van belőlük. A legjobb süllős vizek dél-, és közép Finnországban vannak, valamint a deli partvidéken. Lazac, pisztráng, pér állomány is jelentős, ezekre a fajokra is lehet horgászni.

Finnország olyan csodálatos vizeknek ad otthont, amelyek egyaránt kitűnő lehetőségeket biztosítanak a pergető-, legyező-, és a trolling horgászoknak is. A nyílt-vizes horgászszezon április végétől november vége-, december elejéig tart. Télen a vizeket borító kemény jégpáncél viszont a léki horgászatot teszi lehetővé.

Ugyanolyan könnyen tud horgászni a városok közelében, mint a távoli tavakon a messzi vadonban, köszönhetően a jó összeköttetéseknek és az elérhető árú horgászengedélyeknek. Kiváló minőségű vízparti nyaralok, faházak és egyéb szálláshelyek várják az idelátogató horgászokat, biztos bázist kínálva az aktív és független horgásztúrához, vagy akár családi nyaraláshoz is. Ha a lehető legkönnyebben és leggyorsabban szeretné megismerni a környéken lévő legjobb horgászhelyeket, akkor forduljon helyi horgászvezetőhöz már az első napon. Gyakorlatilag bárhol Finnországban találhat tapasztalt, jó helyi ismeretekkel rendelkező horgásztúra vezetőt.
A rengeteg víznek köszönhetően a horgászat és a halászat gyakorlatilag mindig is a finn életforma szerves részét képezte, jelentős hagyományokkal rendelkeznek.

Saimaa tórendszer

Image 63

A Saimaa tórendszer Európa negyedik legnagyobb tava. Kelet Finnországban található Lappeenranta és a Joensuu városok között. A tórendszer hossza mintegy 200 km. Ez a kiterjedt vízi világ a maga több ezer szigetével, öbleivel megszámlálhatatlan lehetőséget kínál a horgászoknak. A tórendszer több-, nagyobb kiterjedésű tóból áll, amelyeket keskeny csatornák kötnek össze. Külön saját nevük is van ezeknek a tavaknak, annak ellenére, hogy a vízszint ezekben a tavakban azonos. A Saimaa tórendszert alkotó legfontosabb tavak a Suur-Saimaa, a Pihlajavesi, a Haukivesi, a Puruvesi, az Orivesi és a Pyhäselkä.

Csukák e varázslatos vízi világból

Image 67

Sporthorgászat szempontjából a legfontosabb halfajok ebben a hatalmas finn tórendszerben a csuka, süllő és a sügér. Ezek a halak mindenütt fellehetőek, számtalan öböl, zátony, sziget és sziklaszírt teremt ideális életteret számukra. A Saimaa tó sekélyebb öbleiben, a partok mentén, a szigetek, sziklák, zátonyok mellett hatalmas csukákat foghatunk pergető felszereléssel, a gyors folyású összekötő csatornák beömlései viszont a nagy sügérek kedvenc tartózkodási helye. A tóban élő kontinentális lazac, amelyet Saimaa-lazacnak is hívnak ősidőktől fogva honos a tóban. A halfaj és a fenntarthatóság érdekében ennek a lazacnak a horgászatát és a halászatát külön törvény szabályozza. Folyamatosak a telepítések, figyelemmel követik a populáció alakulását, vigyáznak arra, hogy egészséges és elég nagy legyen mindig a halállomány az egész tórendszerben.

Horgászhat egyedül, vagy igénybe veheti a helyi horgászvezetők szolgáltatásait is

Tapasztalt horgászvezetők segítenek felfedezni a víz alatti világ titkait, megmutatják a legjobb helyeket és a leghatékonyabb horgásztechnikákat is. A helyeket jól ismerő, nagy tapasztalattal rendelkező vezetőkkel dolgozunk, akik az évszaknak és az időjárási körülményeknek megfelelően tudják elvinni a legjobb horgászhelyekre. Kiváló felszerelés, változatos, halban gazdag vizek és a megbízható emberek akikkel dolgozunk fognak gondoskodni arról, hogy igazán emlékezetes horgásztúrában legyen része.

Image 21

Ha egyedül, saját felelősségére szeretne horgászni, erre is van lehetőség, tudunk biztosítani horgászengedélyeket, horgászfelszerelést, műcsalit, térképet és természetesen tippekkel is segítünk, elmondjuk, hogy hol keresse akkor és ott a halakat. Bérelhet tőlünk horgászfelszerelést, evezős csónakokat, vagy kisebb motorral felszerelt csónakokat is (10 -50 LE itt kicsinek számít...).

Horgász szezon

Csuka: 15.05. – 30.11.

Sügér: 1.06. - 30.11.

Süllő: 10.06. – 15.09.

Lazac: 13.05. – 10.06. és 1.09. – 30.11.

Horgászengedély

Ha 18 és 64 éves kor között van, akkor meg kell vásárolnia a horgászengedélyt. Ez az engedély Finnország szinte valamennyi vizére érvényes (kivéve a különleges horgászterületeket, folyókat stb.). Az engedély egy horgászbot / személy érvényes.
A horgászengedély személyre szól és a horgászat megkezdése előtt meg kell vásárolni. A horgásznak, ha a hatóságok ezt kérik, akkor be kell mutatniuk a befizetést igazoló dokumentumot. Ez lehet nyugta, horgász kártya, vagy banki nyilatkozat. A horgászokat kísérő, de nem horgászó személyek nem kötelesek horgászengedélyt váltani.

Szállás

Image 51

Közvetlenül a tó partján álló nyaralóban, vagy gerendaházban lakni minden horgász álma. Itt Finnországban ezek az álmok valóra válhatnak. Élvezheti az idilli környezetet, a vadon csendjét, a remek horgászvizek közvetlen közelségét úgy, hogy ilyen-, a tó partján álló gerendaházat, nyaralót bérel. A csónakja 24-ból 24 órán a rendelkezésére áll, nyáron akár 24-ból 24 órát horgászhat, a nap itt nem nyugszik le, csak “körbemegy” a horizonton…
Szálláslehetőségek szélles választéka áll a rendelkezésére. Bérelhet önálló nyaralót, csónakkal, akár külön szigettel is, de megszállhat farmokon, szállodákban vagy kempingekben. A messzi vadonban levő legtávolabbi horgászhelyekre látogató horgászok sátrakban szoktak táborozni…
A tavak partjain számtalan hangulatos nyaraló található, ahonnan reggelente könnyedén indulhat horgászni. A választék nagy, az aszketikus, egyszerű alap-gerendaházaktól az öt csillagos, minden elképzelhetővel felszerelt luxusvillákig.
Néhány nyaraló a horgászokra specializálódott, az ilyen táborokban ki vannak alakítva halpucoló helyek és hűtőházak is rendelkezésre állnak. Természetesen horgászengedélyek, térképek és naprakész horgászattal kapcsolatos információk is elérhetőek.

Image 30

A gerendaházakhoz nyaralókhoz mindig jár egy evezős csónak (ez többnyire elég is, ritkán kell messzire menni horgászni), de a legtöbb helyen lehetőség van motoros csónak bérlésére is. Javasoljuk, hogy érdeklődjön a szállásadójánál a helyi horgászvezetőkről. Nagyon hasznos tud lenni, ha mindjárt az első nap profiktól tájékozódik a helyi horgászhelyekről, lehetőségekről, valamint a leghatékonyabb horgászmódszerekről.

Annak ellenére, hogy Finnország ezen eldugott részére nem jellemző a tömegturizmus, a nyaralókra, gerendaházakra viszont nyáron nagy az igény. Főleg júniusban, amikor a finnek nyaralnak, vagy augusztusban amikor a nyugat-európaiak látogatnak ide, meglehetősen nehéz szabad szálláslehetőséget kapni. Ezért érdemes előzetesen foglalni. Szálláshelyet könnyebb tavasszal, ősszel vagy télen találni, ezekben az időszakokban gyakran olcsóbb is.

További információért vagy konkrét ajánlatért kérjük forduljon hozzánk a következő e-mail címen: support@goforbigpike.com

Görbüljön!
A GBP Sportfishing legénysége

UI: Elnézést kérünk a képek minőségéért. Ragaszkodunk hozzá, hogy lehetőleg saját képeket használjunk, viszont tavasszal mikor itt jártunk végig sütött a nap, a szebb csukák meg vagy kora reggel, vagy késő délután, este jöttek.
Iratkozzon fel hírlevelünkre! Feliratkozom
A kosár tartalma
Empty cart icon
A kosarad üres
Részösszeg: HUF
A szállítási díj és a kedvezményes kód a rendelési űrlapnál lesz kiszámítva
Rendelés leadása
Válassz nyelvet
Kedvencek
nowishlist
Adatvédelmi tájékoztató Általános szerződési feltételek Pénzvisszatérítési eljárás