Szerelékek a Svartzonker McRubber-, és más lágy plasztik műcsalikhoz

Köztudott, hogy a gumihalak az egyik leghatékonyabb csukacsalik. Ha úgy gondoljuk, hogy a méret is számít, az-az nagyobb csukákat is szeretnénk fogni, akkor meg egyenesen nélkülözhetetlenek.

Sok jó, elérhető és fogós csali van, de az igazán nagy csukák jelentős hányadát bizony a nagy gumihalakkal fogják. A fogósságuk mellett, másik nagy előnyük ezeknek a csaliknak, hogy nagyon sokféleképpen lehet szerelni őket, akár a sekély vízben, akár a mélyebb részeken keressük a csukát.

Image 94

A legfelső csali egy klasszikus stingerrel van szerelve, így lassan süllyedő csaliként viselkedik, még a sekélyebb részeket is jól meg tudjuk horgászni vele. A két hármashorog biztos akadást biztosít, hátránya, hogy vízinövényekkel benőtt részeken nehézkes a használata, elakad, "összeszedi" a növényeket.

Ha mélyebben szeretnénk használni, akkor használhatunk egy Screw-in Head-et a Shallow Screw helyett (fentről a második csali). A Screw-in Head többféle méretben érhető el, így a segítségével a kívánt mélységben tudjuk vezetni a csalinkat. Kulcskarika segítségével könnyedén tudjuk cserélni őket. A másik lehetőség, ha a klasszikus stinger mellék Screw-in-Dots-ot használunk, az-az a gumihal testébe becsavarozható súlyokat (fentről a harmadik csali). Ennek az az előnye, hogy gyakorlatilag bárhova becsavarozhatjuk őket. Ha azt szeretnénk, hogy a McRubberunk süllyedés közben is megtartsa a vízszintes pozícióját akkor a csali "hasába", középre csavarhatjuk be, sőt láttam svéd horgászoktól olyat is, hogy hátul csavarták be... A harmadik lehetőség az, amikor Fastach Sinker-t használunk (legalsó csali). Ezt a súly a csali orrában található Shallow Screw fülébe kell beakasztani és máris mélyebben vezethető a műcsalink. Akkor érdemes ezt a megoldást használni, amikor változatos a terep, néha mélyebben, néha meg a felszín közelében kell vezetni a csalit.

Tipp: a Fastach Sinker igen hatékonyan használható akár a jerk, akár a hibrid csalik esetében is. Van úgy, hogy abból a színű csaliból, amire akkor és ott megy a csuka, csak a floating verzió van nálunk, de mélyebben kellene vezetni, nos, ilyenkor akasszunk a csali "orrába" egy Fastach Sinkert és máris a kívánt mélységben fog csábosan billegni, pontosan a csuka orra előtt. Tudni kell, hogy a Fastach Sinker nem zavarja a csalit a mozgásában. Próbálva.

Találkozhatunk olyan helyzettel is amikor extrém mélyen kell vezetni a csalit, akár 8-10 m mélyen is, mert ott van a csuka, ilyenkor kombinálhatjuk a Screw-in-Head-et a Screw-in-Dots-al.

Gyakran a csukát a sekélyebb-, vízinövényekkel benőtt részeken találjuk meg. Az ilyen helyeket is könnyedén meg tudjuk horgászni a kedvenc gumihalainkkal. Nagy méretű, speciális kialakítású offset horgokra lesz szükségünk. Ezek az offset horgok lehetnek súlyozottak (középső csali), vagy hozzáadott súly nélküliek (legfelső csali).

Image 48


Meg is "patkolhatjuk" őket, ha a terepviszonyok engedik, akár fent (középső csali), akár lent (legalsó csali).

Az Offset horgos csalikkal való horgászathoz van egy jó tipp, amit érdemes figyelembe venni. Erről itt írtam.

Tipp: Csavarjuk az offset horgon található Shallow Screw-t a műcsalink fejébe, fogjuk a horgot a csali mellé, és jegyezzük meg (az-az tartsuk ott az ujjunkat), hogy hol kell a horognak kijönnie, majd ez után szúrjuk át a csalinkat a horoggal a megjelölt helyen, lehetőleg pontosan középen. Claes "Svartzonker" szerint még jobb, ha egy éles késsel egy kicsit hosszába behasítjuk a csali "hasát", így könnyebb lesz az akadás.


A kisebb csalikat szerelhetjük jig horoggal, offset horoggal, vagy akár egy hármashoroggal ellátott stingerrel is.

Image 52

Régebben próbálkoztam azzal is, hogy egy acélelőkére szerelt hármashorgot bojlifűzőtűvel áthúztam a gumihal testén, majd a jigfej fülébe akasztom. Ez a módszer hatékony ugyan, de nagyon hamar tönkremegy a gumihal a csuka éles fogai között. A stingereknek az az előnyük, hogy kapáskor a hármashorog a csuka szájába megakad, addig, ameddig a gumihal többnyire kint marad, távol a gyilkos fogaktól.

Tipp: Van egy nagyon fontos dolog, amire érdemes odafigyelni.

1. A nagyobb csukák, akár a 2kg+-tól fölfele, többnyire a csali fejét támadják, a kisebb csukák, főleg a kétnyarasok, meg mindenre odakapnak ami csak mozog.

2. A nagyobb műcsalik szelektálják a zsákmányt, pl a 17 cm McRubber Jr-ra azért nem vág rá minden apróság, ami odaüt az a fejre fog többnyire támadni.

Pár éve nem horgászom kisebb gumihalakkal, ezért csodálkozva hallgattam az egyik ismerősömet, aki azt mesélte, hogy aránylag sok gumihalat veszít... Nem igazán értettem, mert megnézve a horgásznaplómat a tavaly 168 "klikkelésre" érdemes csukát fogtam, de csak három gumihalamnak harapták le a csukák a farkát. Ez azért belefér - gondolom.

Történt viszont, hogy augusztusban az egyik barátommal és a két fiával elmenetük egy háromnapos horgásztúrára.

Meg is találtuk a csukákat egy vízinövényekkel nagyon benőtt kisebb tóban. Nehéz pálya volt, de itt voltak a csukák és az volt a cél, hogy "megfertőzzük" a srácokat is a pergető horgászat szenvedélyével. Ekkor kaptuk meg az első Monkey Shad 14 cm szállítmányt, ki szerettük volna próbálni őket, úgyhogy ezeket szereltük fel 10/0 és 8/0 offset horgokkal. Egyébképpen esély nem volt itt mással horgászni annyira sűrű volt a növényzet.

Huh, nagyon szerették a csukák, rengeteg volt a kapásunk, főleg a Mororpike színre... Leginkább a kisebb csukák táplálkoztak, így sok volt a szalasztás, meg le is harapták egy pár csali farkát. Megfogták a srácok a csukájukat, nagy volt az öröm, s a boldogság! Nagyon sok, látványos felszíni kapásban volt részünk, fogtunk is jópárat. Volt közöttük néhány szebb is, de egyébképpen aránytalanul sok volt a szalasztás,és bizony leharapták néhány csali farkát is. Annyira fent volt a növény, meg annyira sűrű volt, hogy "patkolás" szóba sem jöhetett.

Megvizsgáltam a csalikon látható harapásnyomokat és a következő szupertitkos "bokorugró patkolást" találtam ki:

Image 148

A nagyobb csukák esetében nincs erre szükség, azok úgyis a csali fejét fogják támadni, ők megfoghatóak a nagy offset horoggal. Ez a kisebb pontyozó horog, amellyel két kulcskarikával rögzítettem, a csali farkát hívatott megvédeni a kisebb csukák esztelen támadásaitól. Az az előnye a korábban bemutatott "patkolásokkal" szemben, hogy nem akad meg a növényzetben. Gyakorlatilag szinte bárhol lehet vele horgászni. Hm, talán le kellene védenem :-)

A következő képen két Claes "Svartzonker" találmány látható:

Image 158

A felső gumihal testébe becsavarozható száron található a körforgó kanál, az-az a Spinner Rig. Ezt használhatjuk fent, de akár a műcsalink alsó felébe is becsavarhatjuk. Láttunk már olyat amikor nem igazán ment a csuka és ez az "apróság" volt az a plusz, amivel kapást értek el és versenyt nyertek meg. Sőt, a Svartzonker Team fotóin láttam olyat, hogy a McRubber farkának a helyére volt illesztve egy ilyen Spinner Rig "blade" és azzal fogtak nagy csukákat... Rengeteget lehet és kell is kísérletezni ezekkel a szuper McRubber műcsalikkal.

Az alsó csali egy sajátos spinnerbait, az-az egy Svartzonker Spinner Rig Large kombinálva egy 10/0 jig horogra szerelt McRubber-el. Ahogy Claes mondaná: "azokra a bizonyos "lassú" napokra, amikor nem igazán eszik a csuka és kell valami extra inger, hogy akcióra késztesse az idősebb csuka-hölgyeket. Előnye, hogy a nem túl sűrű vízinövények között is jól vezethető.

És akkor végezetül álljon itt néhány szokatlanabb szerelék:

Image 179

A legfelső egy Svartzonkertail hibrid műcsali- semmi különös

A második egy spinnerbait és egy McRubber kombináció

A harmadik, a McRubber műcsali felső részére szerelt stingerrel, a hasán egy Spinner Rig és egy Screw-in-Dots. Ez az utóbbi fontos, nélküle nem lenne egyensúlyban a csali... Valószínűleg aránylag mély 2-3 m, vízinövényekkel gyéren benőtt rész fölött horgászott vele a Svartzonker Team egyik tagja (tőlük származik ez a kép) , ezért kerültek a csali hátára a horgok, a hasára meg a Spinner Rig. Huncut megoldás bizony... Képzeld el: a csuka a fenék közelében, a növények között figyel... azért kell a Screw-in-Dots, hogy minél mélyebbre merüljön a csali, hogy minél közelebb kerüljön a csukához (a legritkább esetekben fog 2 m mélyről feljönni őnagysága a víz felszínén vezetett csali után)... a spinner rig még fokozza a csábító hatást (a csali hasába került, mert a csuka is lent van - hmm), a horgok meg így, a csali hátán kevésbé fognak megakadni a növényekben...

A legalsó azért érdekes, mert szokatlanul hátra került Scre-in-Dots, így nem fejjel előre, de nem is vízszintesen fog süllyedni, hanem visszafele, farokkal lefele és közben azt a látszatot kelti mint egy utolsókat vonagló táplálékhal... Hideg vízben érdemes ezzel kísérletezni. Meg meleg vízben :-)

Mindig. Gondolkodni kell és kísérletezni. Az eredmények jönni fognak.

Görbüljön,

Balázs "Steiner" Sándor
Iratkozzon fel hírlevelünkre! Feliratkozom
A kosár tartalma
Empty cart icon
A kosarad üres
Részösszeg: HUF
A szállítási díj és a kedvezményes kód a rendelési űrlapnál lesz kiszámítva
Rendelés leadása
Válassz nyelvet
Kedvencek
nowishlist
Adatvédelmi tájékoztató Általános szerződési feltételek Pénzvisszatérítési eljárás